Skip to main content

Σύντομο Βιογραφικό

Όταν με ρωτούν τι είναι η ψυχοθεραπεία, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη σχέση. Μία σχέση που, αν και μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είναι πάντα στενή και σταθερή. Φαίνεται να είναι αυτή η συνθήκη, πέρα από συνδέσεις κι ερμηνείες, ο σημαντικότερος κοινός παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση- ή όχι- των ανθρώπων που μπαίνουν στη θεραπευτική διαδικασία.

Οι άνθρωποι έρχονται συνήθως στην θεραπεία όταν αισθανθούν πως δεν έχουν πια τον τρόπο να διαχειριστούν, πρακτικά αλλά και συναισθηματικά, τις δυσκολίες που βιώνουν. Όταν οι πολύτιμες προθέσεις των φίλων, των συγγενών, αλλά και ο ίδιος τους ο εαυτός, δεν αρκούν για να τους προσφέρουν τις απαντήσεις και την ανακούφιση που αναζητούν. Μέσα από την θεραπευτική σχέση, βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, αντιλαμβάνονται τα αίτια των δυσκολιών τους και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους. Μαθαίνουν επίσης, να φροντίζουν τον εαυτό τους, να διαχειρίζονται τα προβλήματα και τα εμπόδια που συναντούν, να βελτιώνουν τις σχέσεις τους και να βρίσκουν νόημα στην ζωή τους.

Αισθάνομαι τυχερή γιατί ως ψυχοθεραπεύτρια μου δίνεται η δυνατότητα να παίξω ένα σημαντικό ρόλο στις ιστορίες των ανθρώπων που βλέπω, επιτρέποντάς μου να είμαι συνοδοιπόρος στο ταξίδι τους, στη μεταμόρφωση και στην εξέλιξή τους. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, παρακολουθώ να ξεδιπλώνονται μπροστά μου ιστορίες δύναμης και επιμονής. Βλέπω να αναδύονται νέες φωνές που μπορούν να μιλούν πια με ελπίδα και αισιοδοξία. Μέσα από αυτή την ιδιότητα, γίνομαι αποδέκτης αυθεντικής αγάπης κι ευγνωμοσύνης. Γιατί καθώς αλλάζουν οι πελάτες μου, αλλάζω κι εγώ, εξελίσσομαι και προοδεύω. Είμαι τυχερή διότι είναι μοναδική τιμή και προνόμιο να είμαι παρατηρητής και κοινωνός της πορείας και αλλαγής τους.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Η ακαδημαϊκή μου πορεία ξεκίνησε με σπουδές στο τμήμα ψυχολογίας του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδας (Deree College, the American College of Greece). Επιθυμώντας να μάθω περισσότερα για την ψυχική υγεία και πώς επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, εκπαιδεύτηκα για ένα χρόνο στη λογικοθυμική και συμπεριφοριστική θεραπεία, ενώ αμέσως μετά προχώρησα σε μεταπτυχιακές σπουδές ψυχολογίας (ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία) στο Πανεπιστήμιο Λάιντεν της Ολλανδίας (Leiden University). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκα για κάποια χρόνια στην επιλογή και αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, αποκτώντας πολύτιμη γνώση κι εμπειρία. Κάπου εκεί αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματική πορεία και να ασχοληθώ με το αντικείμενο των σπουδών μου. Εκπαιδεύτηκα στη συστημική/ οικογενειακή ψυχοθεραπεία και στην κλινική διάγνωση, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης «Λόγω Ψυχής» (Associate member of EFTA-TIC). Παράλληλα, ξεκίνησα και την ψυχοθεραπευτική μου δραστηριότητα. Σήμερα πια διατηρώ ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας όπου δουλεύω με εφήβους, ενήλικες, οικογένειες και ζευγάρια.

Έχω συνεργαστεί με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχολογικής Υποστήριξης «ΣυνΥπαρξη», παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς πληθυσμούς. Στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου, πραγματοποιώ βιωματικά και ψύχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, δίνω ομιλίες και φροντίζω να ενημερώνομαι μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων για όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στην επιστήμη της ψυχολογίας και στην πρακτική της ψυχοθεραπείας.

Φιλία Γιαννουκάκου