Θεραπεία Ζεύγους

«Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του»

Αυτή η φράση του Γερμανού φιλοσόφου Καρλ Μαρξ, αναμφίβολα αντικατοπτρίζει μια από τις βασικότερες αρχές της συστημικής προσέγγισης στη ψυχοθεραπεία και, κατ’ επέκταση, στη συμβουλευτική ζευγαριών. Πράγματι, οι άνθρωποι ζουν τις ζωές τους μέσα από τις σχέσεις τους. Η ποιότητα αυτών είναι ειδοποιός παράμετρος, που εγγυάται την ευημερία, την υγεία και την μακροζωία, συμπέρασμα που σταθερά επιβεβαιώνουν οι περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τι οδηγεί στην ευτυχία. Παρόλα αυτά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο άνθρωπος φοβάται να έρθει κοντά ο ένας στον άλλον γεγονός που παρατηρούμε ιδιαίτερα στις συντροφικές σχέσεις. Οι περισσότερες στατιστικές μελέτες δείχνουν αύξηση των διαζυγίων καθώς και μια τάση των νέων ανθρώπων να αποφεύγουν τη μακροχρόνια δέσμευση, ιδίως μέσα από τον θεσμό του γάμου. Η λέξη εξάρτηση έχει πάρει αρνητική, παθολογική χροιά συνώνυμη της αδυναμίας, του περιορισμού και της υποτέλειας.

H απόφαση ενός ζευγαριού να επισκεφθεί έναν σύμβουλο σχέσεων και γάμου έρχεται συνήθως σε περιόδους έντονης κρίσης, όταν η αγάπη δεν φαίνεται να είναι από μόνη της αρκετή κι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια σύνδεσης έχει αποτύχει. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι έχουν να κάνουν με την καθημερινή φθορά, με θέματα επικοινωνίας κι έλλειψης ποιοτικού χρόνου, με σεξουαλικά ζητήματα, με την απιστία, με προβλήματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών, με οικονομικές ή εργασιακές δυσκολίες, με τραυματικά γεγονότα όπως η αρρώστια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, κ.ο.κ.

Η συστημική θεραπεία ζεύγους εστιάζει στο ζευγάρι και στη μεταξύ του διάδραση, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν την επίδραση που φέρουν στη σχέση οι εμπειρίες του κάθε μέλους με την πατρογονική του οικογένεια. Σκοπός της διαδικασίας είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αδιέξοδου που συχνά αισθάνονται οι άνθρωποι στη συντροφική τους ζωή κι όχι να αποδώσει ευθύνες. Η θεραπεία δρα επομένως σαν μέσο μέσα από το οποίο δημιουργείται μια πιο ρεαλιστική εικόνα για τη σχέση, ενισχύονται τα δυνατά σημεία του ζευγαριού, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη κι ανακαλύπτονται νέοι, πιο λειτουργικοί τρόποι επικοινωνίας κι αλληλοφροντίδας.

Στο γραφείο μου βλέπω ενήλικα ζευγάρια όλων των ηλικιών . Η διάρκεια, οι στόχοι και η κατεύθυνση της θεραπείας συμφωνούνται σε συνεργασία με το ζευγάρι. Όταν χρειάζεται να προσδιοριστούν και να συζητηθούν προσωπικά ζητήματα ενός ή και των δύο μελών, πραγματοποιούνται εκ παραλλήλου ατομικές θεραπείες. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται συνήθως ανά δεκαπενθήμερο, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και έχουν διάρκεια 90 λεπτών.

Φιλία Γιαννουκάκου, M.Sc.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεύτρια Ζεύγους & Οικογένειας

Κράτητος 70, 17123 - Νέα Σμύρνη
+302130416193
info@filiagiannoukakou.gr